Laatst zag ik een boeiend programma op NPO 3 over BNers die met zn tweeën een tocht over een heftige rivier diende af te leggen. De tocht voerde over een mooie route met allerlei interessante geschiedenis. Als je één van deze routes aflegt is een goed zwemvest absoluut noodzakelijk. Zeker in die situaties kan het voorkomen dat je bewusteloos te water raakt en een zwemvest je leven redt.  Voor deze vorm van watersport is weer een bepaald type vest beschikbaar en voor het zeil op een groot jacht weer een heel ander vest. Er is dus best wat in te kiezen en dus kan het van toegevoegde waarde zijn om je goed in te lezen. Lees er dus meer over in dit blog.

Een zwemvest om te zeilen

Voor de zeilsport zijn er ook weer diverse varianten beschikbaar. Een belangrijke graadmeter is hoe belangrijk het is dat je er vrij in kunt bewegen. Voor het zeilen in de eenmansklasse is bewegingsvrijheid dus enorm belangrijk. Hier wordt het zwemvest daarom goed op afgestemd. Dit betekent wel dat ze inboeten op de veiligheid. Het drijfvermogen is wat minder en er zit geen systeem in die ervoor zorgt dat je op je rug komt te drijven. Als kinderen mee gaan met varen bijvoorbeeld dragen ze een zogenaamd reddingsvest. Je kunt een dergelijk zwemvest herkennen door de grote kraag en dat er een borging tussen de benen zit zodat het zwemvest bij kinderen niet uit kan gaan. Het drijfvermogen zit daarbij vooral bij de buik. Op deze manier zorgt het reddingsvest ervoor dat je op je rug komt te drijven en je hoofd goed boven water blijft. Zeker als je bewusteloos te water raakt kan dit je leven redden. Een reddingsvest geeft je echter veel minder bewegingsvrijheid waardoor het niet geschikt is om in een eenmansklasse te dragen.

Een zwemvest voor andere watersporten

Bij de meeste andere watersporten is bewegingsvrijheid belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan wakeboarden. Een vorm van waterskiën waarbij je vaak achter een speedboot tricks doet met behulp van de hekgolf van deze speedboot. Ware acrobaten die zich zo vrij mogelijk moeten kunnen bewegen. Ook hierin is een daarop afgestemd zwemvest van belang. Een echt reddingsvest is daarbij ook minder belangrijk. Er zijn altijd mensen op de speedboot die bij een ongeluk snel ter plaatse kunnen zijn om je te redden. Mocht je na een trick bewusteloos te water raken dan is de kans groot dat het goed komt.