Als je een auto hebt van de zaak mag je hier enkel in rijden voor werkzaamheden of naar het werk toe. Soms mag je deze auto ook gebruiken voor persoonlijk gebruik maar zit er maximaal aantal kilometer aan wat je privé mag rijden. Hier wordt gebruik gemaakt van een ritregistratiesysteem. Zo kun je snel zien hoeveel kilometer er wordt gereden met de auto en zal je er niet overheen gaan. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt in de auto van de zaak moet je hier namelijk bijtelling over betalen. Misschien heb je vragen over de privacy als bestuurder van de auto. Dat is vaak geen probleem. Als je gebruik maakt van een ritregistratiesysteem kun je gemakkelijk met een knopje omzetten of het gaat om een zakelijk rit of een privé rit. 

Vroeger

Vroeger hadden ze nog niet van die ritregistratiesystemen en moest alles met de hand worden gedaan. Dan moest je iedere dag als je de auto gebruikte een foto maken van de kilometerstand, zowel voor de rit als na de rit. Dan moet je ook aangeven of het ging om een zakelijke rit of een privé rit. Bij iedere foto moet je ook de datum aangeven. Daarnaast moet je ook het adres van je vertrekpunt en bestemming opgeven. Ook moest er duidelijk op papier staan welke auto het omging, het kenteken van de auto en welke periode je de auto in gebruik hebt. Nu met een ritregistratiesysteem hoeft dit allemaal niet meer. Dit is allemaal geautomatiseerd. Het enige wat er nu nog bij komt kijken is of je zakelijk of privé rijdt en dit is gemakkelijk aan te geven door middel van een knopje om te zetten. Ook kan het bedrijf precies zien hoeveel privé kilometers je hebt gereden, en ook hoeveel zakelijke kilometers,  zodat ze tijdig kunnen zeggen of je nog privé mag rijden met de auto. Als je namelijk te veel kilometers rijdt moet je bijtelling over betalen. Doe je dit niet en de belastingdienst komt erachter staat er een forse boete op je te wachten.

Is het verplicht?

Misschien vraag je je nu af of elke auto van de zaak verplicht een ritregistratiesysteem moet hebben. Dit is niet het geval. Een ritregistratiesysteem is alleen nodig voor auto’s van de zaak die minder dan 500 kilometer per jaar rijden. Daar kun je namelijk een verklaring voor geen privé auto verklaring voor aanvragen. Als je bijtelling betaald voor het privégebruik van de auto heb je geen ritregistratiesysteem nodig want dan betaal je er voor om hem privé te gebruiken.